22 dec. 2008

Saffransbullar med god fyllning

ca 100 minuter, 65 minuter för jäsning och 2x8-9 minuter i ugnen

150 gr margarin
5 dl mjölk
50 g jäst eller en påse torrjäst
2 påsar saffran (1g)
1/2 burk kesella
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg + 1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
1,9 l vetemjöl


fyllning:
100 gr margarin
1 dl strösocker
1 1/2 tsk kanel, malen
2 tsk kardemumma, malen
1 påse (50 g ) mandel, skalad, hackad



1) smält margarinet, tillsätt mjölken, värm till 37 gr (torrjäst 40 gr)

2) Rör ner jäst, saffran, kesella, sirap, ägg och salt

3) tillsätt mjöl, spara 1/2 dl till utbaket, arbeta ihopa till en smidig deg

4)Jäs degen under bakduk ca 40 minuter

5) Blanda samtliga ingredienser till fyllningen

6) baka ut degen i 2 längder och skär dem i 35 bitar

7) forma till runda bullar och gör ett hål i varje bulle med mjölat pekfinger

8) fördela fyllningen i hålen

9) Lägg bullarna på bakpapperskläd plåt och låt jäsa ca 25 minuter under bakduk

10) Pensla bullarna med uppvispat ägg. 

11) Grädda mitt i ugnen 250 gr 8-9 minuter

Inga kommentarer: