tag:blogger.com,1999:blog-15887473258358631612024-03-19T13:27:23.234+01:00favoritreceptenfavvorecepten samlade på ett ställeJonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-32316670983095359122011-02-03T19:06:00.001+01:002011-02-03T19:06:09.366+01:00Marinad till stekta räkorPassar utmärkt att ha i Faijitas<br />
<br />
Parsley or Scallions<br />
Cilantro<br />
Lime or lemon juice<br />
Soy Sauce<br />
Worcestershire Sauce<br />
Olivee Oil<br />
Garlic<br />
Grated Ginger<br />
Cumin<br />
Chili pepper<br />
Salt<br />
PepperJonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-91167978432655435972010-01-31T20:20:00.000+01:002010-01-31T20:21:25.127+01:00Grönsakssås”Gammal” ide från Restaurangakademin (Jean Vettards specialkurs) för + 15 år sedan<br />Mousee de Legumes<br />1 kg morötter<br />1 kg tomater<br />0,6 kg purjo<br />0,4kg rotselleri<br />0,6 kg röd paprika<br />Allt körs i centrifug.Saften sparas och reduceras till 1/3. Ingen skummning.<br />Tillsätt 7-8 dl vispgrädde.<br />Koka vidare till konsistens.<br />Slutkrydda.<br />På akademin serverades denna sås till ugnskokt/-bakad piggvarsfileJonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-75440232499701256612009-12-28T22:25:00.001+01:002009-12-28T22:25:57.044+01:00Saffransbullar med twist<div>1/2 l mjölk ( röd )</div><div><br /></div><div>1 pkt bakjäst</div><div><br /></div><div>1 kryddmått salt</div><div><br /></div><div>1 1/2 dl socker</div><div><br /></div><div>150 gram smör eller margarin</div><div><br /></div><div>1 1/2 msk vannilinpulver</div><div><br /></div><div>1 påse saffran</div><div><br /></div><div>1 tsk bakpulver</div><div><br /></div><div>1 ägg</div><div><br /></div><div>10-12 dl vetemjöl</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div>Blanda jäst, socker och övriga torra ingredienser ( ej mjölet ) i en bunke. Låt det smälta ihop.</div><div><br /></div><div>Under tiden har du smält margarinet och blandat det med mjölken. Den blandningen ska nu vara " fingervarm " ( ca 37 grader ). Häll vätskan i den andra bunken. Rör om ordentligt. </div><div><br /></div><div>Tilsätt mjölet, och arbeta degen tills den blir smidig.</div><div><br /></div><div>Låt degen jäsa ca 35-40 min.........</div><div><br /></div><div>Fyllning: Rumsvarmt margarin, 200-300 gram, en påse hasselnötkärnor som ska vara malda eller finkrossade, 2-3 dl socker. blanda samman till en varm och mjuk smet </div><div><br /></div><div><br /></div><div>När degen är färdigjäst, kavla ut den tunnt och bred ut fylningen. </div><div>Rulla ihop så " tight " det går. skär rullen i bitar och stoppa i bakformar,</div><div><br /></div><div>Pensla med ägg och strö pärlsocker över.</div><div><br /></div><div>Grädda i 250 gader, ca 10 min.</div><div><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-63862409326850639412009-09-17T18:30:00.000+02:002009-09-17T18:31:06.442+02:00Fetafylld paprika<div> 3p/port</div><div><br /></div><div>160kcal per portion</div><div>2 portioner</div><div>Tillagningstid 30 minuter</div><div>Bör inte frysas</div><div><br /></div><div>2 stora paprikor, delade på längden och urkärnade</div><div>16 körsbärstomater, i halvor</div><div>100g fetaost med låg fetthalt max 16% i tärningar</div><div>2 msk balsamvinäger</div><div>bladen från 1 litet knippe färsk basilika</div><div>salt och nymalen peppar</div><div><br /></div><div>1 Sätt ugnen på 175grader och lägg paprikan med skalet nedåt i en ugnssäker form. Blanda tomaterna med övriga ingredienser i en skål och fyll paprikahalvorna med blandningen</div><div><br /></div><div>2 Låt stå i ugnen i 20 minuter tills paprikorna har mjuknat och fått lite svarta kanter. Servera genast</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-77834826738870886712009-09-17T18:29:00.000+02:002009-09-17T18:30:23.417+02:00Kesoplättar<div><br /></div><div><br /></div><div>Till 2 port (5,5p/port)</div><div><br /></div><div>1 liten burk keso (kan med fördel vara smaksatt</div><div>2 ägg</div><div>3 msk vetemjöl</div><div>salt/svartpeppar</div><div>1 tsk olja till stekning</div><div><br /></div><div>Blanda kesoröran och låt den vila ca 35-45 min. Stek plättarna i oljan och servera med sylt eller mos. Till den smaksatta keson passar det bra med bacon, skinka eller varför inte lite salami.</div><div><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-62563035742515658472009-09-17T18:28:00.000+02:002009-09-17T18:29:09.428+02:00Böngryta med majs och feta<div> (4 port; 3,5 points)</div><div><br /></div><div>1 burk krossade tomater</div><div>1 buljongtärning</div><div>1 msk olja</div><div>4 dl haricot verts</div><div>2 dl majskorn</div><div>1 vitlöksklyfta</div><div>2 krm sambal oelek</div><div>4 dl bönor, valfri sort</div><div>1 tsk basilika</div><div>75 g Apetina feta, 10%</div><div>S&P</div><div><br /></div><div>Blanda tomatkross, buljong, olja, pressad vitlök, sambal oelek, bönor och basilika i en kastrull och koka upp, låt puttra några minuter. Blanda i fetaost och majs strax innan servering. Tar 15 min att laga till.</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-6175187406974394192009-09-17T18:27:00.001+02:002009-09-17T18:27:59.136+02:00Fransk potatissallad<div> (4 port, 2,5 points)</div><div><br /></div><div>6-8 potatisar</div><div>1 purjolök eller rödlök</div><div>2 msk olja</div><div>2-3 msk citronjuice</div><div>2 msk grov senap</div><div>2 msk ljus vinäger</div><div>S&P</div><div><br /></div><div>Skala och tärna potatisen, koka den mjuk. Finstrimla under tiden löken. Skålla löken den sista minuten för att få bort den värsta löksyran. Blanda olja, citron, senap, vinäger, salt och peppar väl. Blanda allt och servera.</div><div><br /></div><div>(Gott med t ex kokta ägg, svarta oliver eller rostbiff om man äter kött... men det får man lägga till points för såklart)</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-39038794301512625442009-09-17T18:24:00.000+02:002009-09-17T18:25:11.513+02:00Svamprisotto<div> (4 port, 4,5 points)</div><div><br /></div><div>2 dl okokt risottoris</div><div>2 tsk smör</div><div>1 lök</div><div>1 klyfta vitlök</div><div>1 buljongtärning</div><div>7 st champinjoner</div><div>2,5 dl rött matlagningsvin</div><div>1 tsk soja</div><div>8 små gröna oliver, inlagda (gärna med chili)</div><div>2,5 dl riven ost 17%</div><div>S&P</div><div>örtkryddor</div><div><br /></div><div>Koka riset enligt anvisning på förpackningen tillsammans med hackad lök, pressad vitlök och buljong. När riset är klart, blanda ned grovhackad svamp, vin, soja, delade oliver, örtkryddor, salt och peppar. Koka upp.</div><div>Blanda sist ned i osten. Risotton är klar när osten är smält.</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-5223332435114510752009-09-17T18:22:00.000+02:002009-09-17T18:23:32.689+02:00Snabb pasta<div>1 port 6.5points</div><div> </div><div>Valfri mängd pasta</div><div>5-6 färska champinjoner</div><div>3 soltorkade tomater blötlagda</div><div>1 tsk olja</div><div>1 vitlöktsklyfta</div><div>½ dl matlagningsgrädde (max7%)</div><div>½ dl broccoli</div><div>3 cocktail tomater</div><div>1 msk riven parmesanost</div><div>Salt & peppar</div><div> </div><div>Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, låt broccolin koka med när det återstår några minuter av koktiden. Skiva champinjonerna och strimla de soltorkade tomaterna. Fräs svamp, tomater och hackad vitlök i oljan. Tillsätt matlagningsgrädde. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Blanda pastan, halverade cocktail tomater och broccolin med champinjonsåsen. Strö över riven parmesan</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-55851344829719967762009-09-17T18:12:00.000+02:002009-09-17T18:13:02.494+02:00Cheesecake-glass, 8 portioner, 4 points/portion<div><br /></div><div><div><br /></div><div>3 ägg (delade i gulor och vitor), </div><div>1 1/2 dl socker, </div><div>100 g naturell Philadelphia light, </div><div>1 burk kesella, </div><div>1 tsk vaniljsocker, </div><div>4 smulade digistivekex</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Gör så här:</div><div>Vispa äggulor och socker poröst, blanda ner philadelphiaost, kesella och vaniljsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i ostsmeten. Häll hälften av de smulade digestivekexen i en rund form. Häll glassmeten över. Strö resten av smulorna ovanpå. Ställ i frysen i minst 12 timmar. Ta fram i rumstemperatur någon halvtimme innan servering. Serveras med färska bär och frukt.</div></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-60206283390928499562009-09-17T18:09:00.000+02:002009-09-17T18:10:13.610+02:00Frusen vaniljvisp med krossad Dajm<span class="Apple-style-span" style="font-family: Arial; color: rgb(62, 62, 62); font-size: 13px; line-height: 17px; "> 1,5 point/st<br /><br />1 pkt vaniljvisp max 12% 9 points<br />1 dubbel dajm 7,5 points<br /><br />Vispa vaniljvispen så den blir fluffig.<br />Krossa dajmen till smulor och blanda i vaniljvispen.<br />Portionera ut smetern i 12 st aluminiumformar (bakformar)<br />Ställ in i frysen ett par timmar minst.</span>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-50597168263466389162009-09-17T18:07:00.000+02:002009-09-17T18:08:30.077+02:00Räkröra<div>Points 3 och sedan tillkommer riset på det.</div><div><br /></div><div>2 vitlöksklyftor</div><div>1 msk curry </div><div>1 tsk margarin/smör </div><div>2 gröna paprikor </div><div>4 tomater </div><div>1 msk ketchup - </div><div>1 dl lätt variant av grädde </div><div>salt och peppar </div><div>2 dl skalade räkor</div><div><br /></div><div>Fräs upp vitlök och curry i margarinet. </div><div>Tillsätt sedan strimlad paprika, skivad tomat och ketchup.</div><div>Låt puttra tills paprikan är mjuk. </div><div>Tillsätt resten av kryddorna samt grädde. </div><div>Ha till sist i räkorna som inte ska kokas. </div><div><br /></div><div>Serveras till sallad och ris.</div><div><br /></div><div><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-15345688193512692902009-09-17T18:06:00.000+02:002009-09-17T18:07:12.708+02:00Grönsakspaj<div><br /></div><div>4 portioner</div><div>6points per portion</div><div> </div><div>Ingredienser</div><div> </div><div>Pajdeg:</div><div>2 msk flytande margarin</div><div>3 msk keso</div><div>1 dl grahamsmjöl</div><div>1 ½ dl vetemjöl</div><div> </div><div>Fyllning:</div><div>250 g broccolibuketter</div><div>½ purjolök i strimlor</div><div>3 ägg</div><div>2 dl lättmjölk</div><div>Salt och peppar</div><div>3 tomater i skovor</div><div>1 dl riven ost (max 17%)</div><div> </div><div>Blanda margarin och keso med de båda mjölsorterna. Tryck i hop degen till en boll och låt den vila kallt i ca 30 min.</div><div>Sätt ugnen på 200grader.</div><div>Kavla ut degen och klä en pajform, (23cm i daimeter). Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. Koka broccoli och purjolök mjuka i lite lättsaltat vatten. Låt rinna av. </div><div>Vispa samman ägg och mjölk med lite salt och peppar. </div><div>Lägg broccoli och purjolök i pajskalet och häll över äggblandningen. Lägg en krans av tomatskivor och strö över riven ost. </div><div>Grädda i 30 minuter. Går utmärkt att frysa</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-4911433159452256842009-09-17T18:01:00.001+02:002009-09-17T18:34:45.041+02:00Potatiskaka med räkröra<div><br /></div><div>4 portioner/ 4,5 points/portion</div><div>8-10 råskalade potatisar, 2 schalottenlökar, 2 tsk margarin, salt, peppar, 4 tsk riven parmesanost</div><div><br /></div><div>Räkröra: 4 dl skalade räkor, 1/2 dl kesella lätt, 1/2 dk gräddfil, 1/2 dl lättfil, 1 msk chilisås, 2 msk klippt dill</div><div><br /></div><div>Servering: 3 msk svart stenbitsrom, lättkokta sockerärter, 4 citronklyftor, dillkvistar</div><div><br /></div><div>Gör så här:</div><div><br /></div><div>Riv potatis och lök ganska fint, men inte mosigt. Blanda om. Hetta upp hälften av fettet i en fettsnål panna. Bred ut och packa strimlorna i pannan, salt och peppra lätt mellan varven. Lägg på lock och stek på medelstarkvärme i 10-12 minuter. Vänd upp hela kakan på locket. Lägg i och hetta upp resten av fettet och låt kakan glida ner så att även andra sidan steks. Strö på parmesanosten, lägg på locket och stek tills potatisstrimlorna känns mjuka. Blanda en god röra av räkor, kesella, gräddfil, filmjölk, chilisås och dill. Dela den varma kakan i 4 lika stora bitar. Servera dem med en rejäl klick räkröra på eller vid sidan om varje. Lägg en klick stenbitsrom mitt på. Lägg till även sockerärter, citronklyftor och dillkvistar.</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-11307318244962382532009-09-17T17:59:00.000+02:002009-09-17T18:01:01.296+02:00Smal kladdkaka<span class="Apple-style-span" style="font-family: Arial; font-size: 13px; white-space: pre; ">10 bitar/4 p/portion</span><div><span class="Apple-style-span" style="font-family:Arial;font-size:100%;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: 13px; white-space: pre;"><br /></span></span></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-family:Arial;font-size:100%;"><span class="Apple-style-span" style="font-size: 13px; white-space: pre;"><div>3 ägg</div><div>2½ dl socker</div><div>1 dl mjöl</div><div>½ tsk bakpulver</div><div>½ dl kakao</div><div>2 tsk vanilinsocker</div><div>2 krm salt</div><div>rivet skal av 1 lime</div><div>250 gr lättkesella</div><div><br /></div><div>Till garnering;floursocker o lime</div><div><br /></div><div>Sätt ugnen på 200 grader.</div><div>Vispa ägg o socker pösigt.Blanda de torra ingridienserna i en bunke och vänd ner i äggsmeten.Vänd i kesella o limeskal.Häll smeten i en smord o bröad form med löstagbar kant.Grädda i nedre delen av ugneb ca 20-25 min.OBS!Kakan ska vara kladdig i mitten.</div><div>Låt kallna,pudra över floursocker,garnera med lime och servera till en klick grädde</div></span></span></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-22968519843251130352009-09-17T17:57:00.001+02:002009-09-17T18:26:08.610+02:00Vegetarisk curry (1 p/portion)<div><div><br /></div><div><br /></div><div>160 kcal per portion </div><div>Tillagningstid 45 min </div><div>Kan frysas</div><div>4 portioner</div><div><br /></div><div>Recept:</div><div>2 gula lökar, tunt skivade</div><div>2 tsk olja</div><div>4 vitlöksklyftor, pressade</div><div>2,5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad</div><div>1 liten röd chilifrukt, urkärnad och hackad</div><div> (kan uteslutas)</div><div>1/2 tsk spiskumminfrön, krossade</div><div>1 tsk korianderfrön, krossade</div><div>1 msk garam masala</div><div>200 g potatis, skalade och skurna i bitar</div><div>4 medelstora morötter, skalade och skurna i bitar</div><div>1 litet blomkålshuvud, delat i buketter</div><div>1 burk krossade tomater, ca 400 g</div><div>3 dl grönsaksbuljong</div><div>200 g haricots verts, skurna i bitar</div><div>1 1/2 dl lättyoghurt naturell</div><div>salt och nymald svartpeppar</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Gör så här:</div><div>1.Fräs löken mjuk i oljan i en kastrull på svag värme. Blanda i vitlök, </div><div>ingefära, chili och kryddor och fräs ett par minuter till.</div><div>2.Lägg i potatis, morötter, blomkål och tomater. Späd med buljongen</div><div>och låt koka på svag värme under lock 12-15 min. Lägg i bönorna och </div><div>koka 5 min till.</div><div>3.Dra kastrullen från värmen, smaksätt med salt och peppar och blanda</div><div>i yoghurt (eller servera den till)</div></div><div><br /></div><div><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-63352535861985571272009-05-04T16:56:00.000+02:002009-05-04T16:58:21.739+02:00Kycklingbollar med citron och salvia400 gram kycklingfärs<br />1 st gul lök(ar), liten<br />2 st vitlöksklyfta(or)<br />2 tsk mango chutney<br />0,5 tsk sambal oelek<br />0,5 st citron(er), saft och skal av<br />0,5 tsk salt<br />1 krm peppar<br />olja, till stekning<br />salvia, blad till garnering<div><br /></div><div><br /></div><div><span class="Apple-style-span" style="font-family: Verdana; font-size: 12px; line-height: 18px; ">1. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser i en skål.<br /><br />2. Forma små bollar och stek i olja.<br /><br />3. Lägg upp dem på fat och garnera med salviablad.</span><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-78598208067467355082009-03-15T19:22:00.001+01:002009-03-15T19:22:41.622+01:00Bröd med frukt och nötter<div><span class="Apple-tab-span" style="white-space:pre"> </span></div><div>Bröd med frukt och nötter</div><div><br /></div><div>Ingredienser</div><div>250 g torkade aprikoser</div><div>200 g hasselnötter</div><div>200 g sötmandel</div><div>10 dl vetemjöl</div><div>8 dl rågmjöl</div><div>1 tsk kardemumma</div><div>2 tsk bikarbonat</div><div>2 tsk salt</div><div> 2 dl mörk sirap</div><div> 1 liter filmjölk</div><div><br /></div><div>Gör så här:</div><div>Sätt ugnen på 150 grader. Hacka aprikoserna och nötterna grovt och blanda alla torra ingredienser. Blanda ner frukt och nötter, häll i fil och sirap och rör om väl. Häll smeten i två väl smörbröade avlånga formar. Grädda i 2 timmar i nedre delen av ugnen. Låt dem svalna på galler under bakduk.</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-2383249898683986412009-03-02T17:54:00.001+01:002009-03-02T17:54:52.424+01:00Kladdiga chokladmuffins<div><br /></div><div>2 ägg</div><div>2 1/2 dl socker</div><div>4 msk kakao</div><div>1 1/2 tsk vaniljsocker</div><div>1 krm salt</div><div>100 g smält smör/margarin</div><div>3 dl mjöl</div><div>Vispa ägg och socker pösigt tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör till en slät smet. Fyll formarna med 3/4 och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 min i 175°C.</div><div><br /></div><div>Du kan också göra en kladdkaka av samma recept fast den ska då vara inne i 15-20 min. Lycka till!</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-4261823782030066512009-03-02T17:53:00.001+01:002009-03-02T17:53:50.700+01:00Frosting till muffins<div>Till ca 12st. </div><div>Frosting till cupcakes:</div><div><br /></div><div>100g philadelphiaost</div><div>50g mjukt smör</div><div>300g florsocker</div><div>1msk mjölk</div><div>1tsk vaniljsocker</div><div><br /></div><div>Blanda samman allt till en slät massa</div><div>som går att spritsa ut på muffinsen.</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-7705933017201141562008-12-31T12:49:00.001+01:002008-12-31T12:54:13.420+01:00Ugnsstekt lax med gorgonzola och sherrysåsUngnstekt lax med gorgonzola och sherrysås<b>Det här behövs</b> <p>600g benfri mittbit av laxfilé <br />6-8 msk ej för stark gorgonzola <br />ca 1 msk oliv- eller matolja olja till pensling <br />ca 1/2 tsk salt </p><p><b>Gör så här:</b> </p><p>Putsa laxfilén helt fri från ben. Känn med fingrarna mitt uppe på filén och tag med hjälp av en plattång bort de ben som sitter snett ner i laxköttet. <br />Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar. <br />Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. <br />Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet. <br />Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form. <br />Fördela osten i "fickan" på varje laxbit. <br />Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela. <br />Sätt ugnen på 200° och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter. </p><p><br /></p><p>Servera med kokta potatisar och sherrysås. <br /></p><p><br /></p><p><br /></p><p>Sherrysås:</p><p></p><p><b>Det här behövs:</b> </p><p>1 dl söt eller halvsöt sherry <br />1 grönsaksbuljongtärning <br />2 dl creme fraiche <br />ca 1 dl finhackad dill <br />ca 1 msk smör </p><p><b><u>Gör så här:</u></b> </p><p>Koka upp vinet med buljongtärningen och koka ihop det hela tills hälften återstår. <br />Tillsätt creme fraichen och koka ytterligare ett par minuter. <br />Tillsätt slutligen dillen och vispa i en liten klick kallt smör</p><p></p>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-29096743388278941662008-12-29T21:04:00.001+01:002008-12-29T21:06:02.301+01:00Janets succetårtaBotten<br /><br />4 äggvitor<br />1 1/4 dl socker<br />125g mald mandel<br /><br />socker och mandel blandas och röres ner i vispade vitor<br />bred ut på smort bakplåtspapper, två runda bottnar<br />mitt i ugnen 175 grader, ca 10-15 mins - till de blir svagt färgade<br /><br /><br />Fyllning<br /><br />4 äggulor<br />1dl socker<br />1dl vispgrädde<div><br /></div><div>(125g smör)<br /><br />rör samman i kastrull, sjud sakta på svag värme tills det blir krämigt<br />konsistens, rör hela tiden i botten<br /><br />ta av kastrullen från plattan, tillsätt 125g smör i klickar under omrörning<br />låt svalna något, bred sedan fyllningen mellan bottnarna och ovanpå<br /><br />strö över riven coklad när den svalnat<br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-68117866232656883422008-12-23T20:44:00.002+01:002008-12-23T20:51:29.399+01:00LångpannebrödLättbakat, perfekt till soppor eller grytor.<div>Hållbart i frysen 6 månader.</div><div><br /></div><div>till ca 20 rutor</div><div> 1 paket jäst</div><div>5 dl mjölk</div><div>2 msk honung</div><div>1 msk salt</div><div>1 dl linfrön</div><div>5 dl rågsikt</div><div>ca 7 dl vetemjöl</div><div><br /></div><div>1) Smula jästen i en bunke.</div><div>Värm mjölken fingervarm 37gr</div><div>Häll lite av mjölken över jösten tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrön rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbaket. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa i 40 min övertäckt.</div><div><br /></div><div>2) Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, invändingt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.</div><div><br /></div><div>3) Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.</div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-74070202786458124652008-12-22T10:08:00.002+01:002008-12-22T10:18:03.014+01:00Saffransbullar med god fyllningca 100 minuter, 65 minuter för jäsning och 2x8-9 minuter i ugnen<div><br /></div><div>150 gr margarin</div><div>5 dl mjölk</div><div>50 g jäst eller en påse torrjäst</div><div>2 påsar saffran (1g)</div><div>1/2 burk kesella</div><div>1 1/2 dl vit sirap</div><div>1 ägg + 1 ägg till pensling</div><div>1/2 tsk salt</div><div>1,9 l vetemjöl</div><div><br /></div><div><br /></div><div>fyllning:</div><div>100 gr margarin</div><div>1 dl strösocker</div><div>1 1/2 tsk kanel, malen</div><div>2 tsk kardemumma, malen</div><div>1 påse (50 g ) mandel, skalad, hackad</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div>1) smält margarinet, tillsätt mjölken, värm till 37 gr (torrjäst 40 gr)</div><div><br /></div><div>2) Rör ner jäst, saffran, kesella, sirap, ägg och salt</div><div><br /></div><div>3) tillsätt mjöl, spara 1/2 dl till utbaket, arbeta ihopa till en smidig deg</div><div><br /></div><div>4)Jäs degen under bakduk ca 40 minuter</div><div><br /></div><div>5) Blanda samtliga ingredienser till fyllningen</div><div><br /></div><div>6) baka ut degen i 2 längder och skär dem i 35 bitar</div><div><br /></div><div>7) forma till runda bullar och gör ett hål i varje bulle med mjölat pekfinger</div><div><br /></div><div>8) fördela fyllningen i hålen</div><div><br /></div><div>9) Lägg bullarna på bakpapperskläd plåt och låt jäsa ca 25 minuter under bakduk</div><div><br /></div><div>10) Pensla bullarna med uppvispat ägg. </div><div><br /></div><div>11) Grädda mitt i ugnen 250 gr 8-9 minuter</div><div><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-1588747325835863161.post-9647970797634353402008-12-22T10:01:00.002+01:002008-12-22T10:08:19.942+01:00Saffranskaka60 minuter varav 45 minuter i ugnen<div><br /></div><div>100 gr rumsvarmt margarin</div><div>2 1/4 dl strösocker</div><div>2 ägg</div><div>4 1/2 dl vetemjöl</div><div>3 tsk bakpulver</div><div>1 påse saffran</div><div>3 dl filmjölk</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Täcke:</div><div>200 gr varmt margarin</div><div>1 dl råsocker</div><div>3 dl vetemjöl</div><div>2 msk kanel</div><div><br /></div><div><br /></div><div>1) Smörj och bröa en långpanna</div><div><br /></div><div>2) rör socker och margarin pösigt</div><div><br /></div><div>3) tillsätt äggen, ett i sänder, under omrörning</div><div><br /></div><div>4) Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten</div><div><br /></div><div>5) tillsätt saffran och filmjölk</div><div><br /></div><div>6) häll smeten i den smorda formen</div><div><br /></div><div>7) Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter</div><div><br /></div><div><br /></div><div>8) Rör samman margarin och råsocker till täcket</div><div><br /></div><div>9) Blanda i mjöl och kanel</div><div><br /></div><div>10) Strö det över kakan och grädda ytterligare i 15 minuter</div><div><br /></div><div>11) låt kakan svalna i formen</div><div><br /></div><div>12) skär i tre eller fyrkanter</div><div><br /></div>Jonnahttp://www.blogger.com/profile/07372032948255949081noreply@blogger.com0