23 dec. 2008

Långpannebröd

Lättbakat, perfekt till soppor eller grytor.
Hållbart i frysen 6 månader.

till ca 20 rutor
 1 paket jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

1) Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm 37gr
Häll lite av mjölken över jösten tills  den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrön rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbaket. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa i 40 min övertäckt.

2) Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, invändingt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

Inga kommentarer: