3 nov. 2008

Svampbiffar

Jättegoda biffar, mandeln gör att det blir en lite crunchy känsla över dem. serverade med ungsrostade rotsaker, men jag misstänker att en rejäl sallad eller potatismos kan vara smarrigt till. jag hade även en kall cremefraiche sås till.

ca 5 portioner

½ kg blandad färsk svamp t ex champinjoner, kantareller, ostronskivling
2 dl sojagranulat (sojafärs) eller quornfärs
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad bladpersilja
1 msk torkad eller färsk timjan
Salt och svartpeppar
2 msk japansk soja
1 dl ströbröd
Ev sojamjöl till bindning
1 dl rostad hackad mandel

Förväll svampen i några matskedar vatten och låt all vätska koka in i svampen, stek den sedan lätt i olivolja, ställ av från plattan och låt svalna.

Blötlägg sojagranulatet i saltat vatten och fräs den sedan med lök, vitlöken och sojan. Om du använder quornfärs behöver du ej blötlägga.

Mixa den förvällda svampen grovt i matberedare och blanda den sedan med soja granulatet, hackade mandeln, ströbröd och örter, smaka av med salt och peppar.

Beroende på hur mycket vätska svampen innehåller kan det vara nödvändigt att tillsätta sojamjöl som bindningsmedel. Gör därför ett stekprov och se om du är nöjd med resultatet. Stek biffarna på medelhög värme i olivolja tills de får en fin stekyta på varje sida.

Vill man undvika sojaprotein går det bra att ersätta detta med små gröna linser, koncentrerad grönsaksbuljong istället för japansk soja och potatismjöl som bindningsmedel.

Inga kommentarer: