5 okt. 2008

Crêpes Martinique

Man ska var två när man lagar denna rätten eftersom den är så romantiskt god. =)

Det här behövs för ca 4 port:
Smet:
2 ägg 1 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 msk olja
1 msk socker
1/2 krm salt

Fyllning:
2 medelstora mogna bananer

Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 äggula
1 1/2 msk socker
1/2 msk potatismjöl
1/2 vaniljstång

Gratinering:
florsocker

Ugn: 275°

Flambering:
4-5 cl brun rom eller mer

Gör så här:
1. Vispa ihop crêpessmeten av alla ingredienserna. Grädda 8 tunna crêpes, ca 15 cm i diameter. Låt dem svalna.
2. Vispa ihop grädde, ägg, äggula, socker och potatismjöl i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången ner i blandningen. Sjud upp krämen under vispning tills den tjocknar. Ta genast den från värmen och vispa i den då och då tills den har kallnat.
3. Fördela vaniljkrämen på pannkakorna. Skala och dela bananerna i 8 delar. Lägg en bit på varje pannkaka.
4. Rulla ihop och lägg pannkakorna på ett smort ugnssäkert fat. Strö över florsocker och sätt fatet högt i ugnen så att sockret karamelliseras och får vacker färg.
5. Ta ut fatet, häll över romen och tänd på - flambera - vid bordet.

Tack till mästerkocken Kent

Inga kommentarer: