12 nov. 2008

Kanelsnurror eller gifflar




Ingredienser
Portioner: 18-24 stycken
1/2 pkt jäst à 50 G
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
ca 6 dl vetemjöl, 360 g

Fyllning100 g margarin eller smör
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel



(Kanelfyllning: Blanda ca 50 gram smör eller margarin med 1 dl socker och 2 tsk kanel. Rör om tills det blivit en jämn och fin smet.
Vaniljfyllning: gör likadant som med kanelfyllningen fast byt ut kanelen mot vanlijsocker istället.
Mandelmassefyllning: dela bara mandelmassan i lagom stora klickar.)


Gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37°C. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter.

2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

3. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den, eventuellt med resterande mjöl.

4. Snurror: Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllning och rulla ihop degen. Skär varje rulle i smala remsor. skär ev ett snitt nästan hela vägen, som ett par byxor. snurra och fäst. Lägg dem på bakplåtspapper eller i pappersformar.

5. Gifflar: Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 24 cm i diameter. Skär eller sporra ut varje del till 6 eller 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop dem från den breda sidan. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 250°C.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

9. Grädda dem mitt i ugnen 6 - 8 minuter.

10. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: