30 nov. 2008

Hällbröd



Håller hur länge som helst. Mycket goda till ostbrickan, eller bara med lite smör på.


1.5 dygn

10 kakor

Dag 1:
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
10 g jäst
3 dl grovt rågmjöl



Dag 2
1/2 dl mjölk
1/2 dl vatten
10 g jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
ca 7 dl vetemjöl
ca 1 dl kornmjöl eller fint rågmjöl till utbakningen



Dag 1:
Låt mjölk och vatten bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. GHäll degvätskan över jästen och rör om. Rör ner mjölet och låt stå under bakduk i rumsteperatur ca 8 timmar.

Dag 2:
Låt mjölk och vatten bli fingervarmt och rör ut jästen i det. Rör ner i degen från dag 1. Blanda ner socker, salt och bikarbonat och det mesta av mjölet. Arbeta degen krafrigt, tillsätt eventuellt mer mjöl och knåda degen smidig. Dela den i 10 lika stora delar.

Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut varje del till en tunn, rund kaka, ca 23-25 cm i diameter. (kavla med kruskavel) och ta ut ett hål nära kanten.


Ställ in plåten i ugnen så att den blir riktigt het. Ta ut plåten och lägg på en brödkaka. Nagga brödet och grädda mitt i ugnen 4 min. Ta ut, vänd kakan och grädda ytterligare en minut. Brödet blir godast om det är välgräddat.

Låt bröden torka innan de läggs in i papper eller en stor burk.

Inga kommentarer: