28 dec. 2009

Saffransbullar med twist

1/2 l mjölk ( röd )

1 pkt bakjäst

1 kryddmått salt

1 1/2 dl socker

150 gram smör eller margarin

1 1/2 msk vannilinpulver

1 påse saffran

1 tsk bakpulver

1 ägg

10-12 dl vetemjöl







Blanda jäst, socker och övriga torra ingredienser ( ej mjölet ) i en bunke. Låt det smälta ihop.

Under tiden har du smält margarinet och blandat det med mjölken. Den blandningen ska nu vara " fingervarm " ( ca 37 grader ). Häll vätskan i den andra bunken. Rör om ordentligt.

Tilsätt mjölet, och arbeta degen tills den blir smidig.

Låt degen jäsa ca 35-40 min.........

Fyllning: Rumsvarmt margarin, 200-300 gram, en påse hasselnötkärnor som ska vara malda eller finkrossade, 2-3 dl socker. blanda samman till en varm och mjuk smet


När degen är färdigjäst, kavla ut den tunnt och bred ut fylningen.
Rulla ihop så " tight " det går. skär rullen i bitar och stoppa i bakformar,

Pensla med ägg och strö pärlsocker över.

Grädda i 250 gader, ca 10 min.