31 dec. 2008

Ugnsstekt lax med gorgonzola och sherrysås

Ungnstekt lax med gorgonzola och sherrysåsDet här behövs 

600g benfri mittbit av laxfilé  
6-8 msk ej för stark gorgonzola  
ca 1 msk oliv- eller matolja olja till pensling  
ca 1/2 tsk salt 

Gör så här: 

Putsa laxfilén helt fri från ben. Känn med fingrarna mitt uppe på filén och tag med hjälp av en plattång bort de ben som sitter snett ner i laxköttet.  
Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar.  
Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan.  
Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet.  
Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form.  
Fördela osten i "fickan" på varje laxbit.  
Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela.  
Sätt ugnen på 200° och ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter. 


Servera med kokta potatisar och sherrysås. 



Sherrysås:

Det här behövs: 

1 dl söt eller halvsöt sherry  
1 grönsaksbuljongtärning  
2 dl creme fraiche  
ca 1 dl finhackad dill  
ca 1 msk smör 

Gör så här: 

Koka upp vinet med buljongtärningen och koka ihop det hela tills hälften återstår.  
Tillsätt creme fraichen och koka ytterligare ett par minuter.  
Tillsätt slutligen dillen och vispa i en liten klick kallt smör

29 dec. 2008

Janets succetårta

Botten

4 äggvitor
1 1/4 dl socker
125g mald mandel

socker och mandel blandas och röres ner i vispade vitor
bred ut på smort bakplåtspapper, två runda bottnar
mitt i ugnen 175 grader, ca 10-15 mins - till de blir svagt färgade


Fyllning

4 äggulor
1dl socker
1dl vispgrädde

(125g smör)

rör samman i kastrull, sjud sakta på svag värme tills det blir krämigt
konsistens, rör hela tiden i botten

ta av kastrullen från plattan, tillsätt 125g smör i klickar under omrörning
låt svalna något, bred sedan fyllningen mellan bottnarna och ovanpå

strö över riven coklad när den svalnat

23 dec. 2008

Långpannebröd

Lättbakat, perfekt till soppor eller grytor.
Hållbart i frysen 6 månader.

till ca 20 rutor
 1 paket jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrön
5 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

1) Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm 37gr
Häll lite av mjölken över jösten tills  den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrön rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbaket. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa i 40 min övertäckt.

2) Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, invändingt med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

3) Sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

22 dec. 2008

Saffransbullar med god fyllning

ca 100 minuter, 65 minuter för jäsning och 2x8-9 minuter i ugnen

150 gr margarin
5 dl mjölk
50 g jäst eller en påse torrjäst
2 påsar saffran (1g)
1/2 burk kesella
1 1/2 dl vit sirap
1 ägg + 1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
1,9 l vetemjöl


fyllning:
100 gr margarin
1 dl strösocker
1 1/2 tsk kanel, malen
2 tsk kardemumma, malen
1 påse (50 g ) mandel, skalad, hackad



1) smält margarinet, tillsätt mjölken, värm till 37 gr (torrjäst 40 gr)

2) Rör ner jäst, saffran, kesella, sirap, ägg och salt

3) tillsätt mjöl, spara 1/2 dl till utbaket, arbeta ihopa till en smidig deg

4)Jäs degen under bakduk ca 40 minuter

5) Blanda samtliga ingredienser till fyllningen

6) baka ut degen i 2 längder och skär dem i 35 bitar

7) forma till runda bullar och gör ett hål i varje bulle med mjölat pekfinger

8) fördela fyllningen i hålen

9) Lägg bullarna på bakpapperskläd plåt och låt jäsa ca 25 minuter under bakduk

10) Pensla bullarna med uppvispat ägg. 

11) Grädda mitt i ugnen 250 gr 8-9 minuter

Saffranskaka

60 minuter varav 45 minuter i ugnen

100 gr rumsvarmt margarin
2 1/4 dl strösocker
2 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse saffran
3 dl filmjölk


Täcke:
200 gr varmt margarin
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kanel


1) Smörj och bröa en långpanna

2) rör socker och margarin pösigt

3) tillsätt äggen, ett i sänder, under omrörning

4) Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten

5) tillsätt saffran och filmjölk

6) häll smeten i den smorda formen

7) Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30 minuter


8) Rör samman margarin och råsocker till täcket

9) Blanda i mjöl och kanel

10) Strö det över kakan och grädda ytterligare i 15 minuter

11) låt kakan svalna i formen

12) skär i tre eller fyrkanter

Kola

1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
2 tsk kakao
2,5 msk sirap
4 msk socker


1) blanda allt i en glasskål

2) Värm i micron i 30 sek intervaller. Rör om emellanåt och fortsätt tills kolan är ganska tjockflytande, 2-3 minuter

3) Häll upp på bakplåtspapper och ställ kallt en kort stund

4) skär i bitar när kolan stelant och slå in bitarna i bakplåtspapper


Mörk kola ?

3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde



1) blanda allt i en tjockbottnad kastrull
2) Koka på svag värme i ca 20 min under omrörning
3) häll lite smet i kallt vatten, om det stelnar men ändå är mjukt så är det klart
4) häll upp på bakplåtspapper och låt stelna

Cornflakesgodis

100 gr margarin
1 1/2 dl ljus sirap
4 msk kakao
5 dl cornflakes


1)Smält margarinet i en gryta och blanda ner allt utom cornflakes

2) Låt puttra 4-5 minuter 

3) Blanda ner cornflakes

4) klicka ut i bull eller knäckformar och ställ på plåt

5) Låt stelna i frysen en kvart.

Kaneltryffel med kardemumma

Kaneltryffel med kardemumma är en godsak som passar väldigt bra till jul då den goda kanelsmaken verkligen framhävs. Ganska enkelt att göra och alla vänner och släkt som får äta den brukar bli mäkta imponerade. 

ca 20-25 st

1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
350 g mjölkchoklad
Hackad flagad mandel

1) krossa kanelstången och kardemummafröna i en mortel ganska fint

2) koka upp grädden och honungen, låt det svalna i 15 minuter

3) Hacka 200 gram av chokladen fint och lägg i en bunke

4) koka upp grddblandningen igen och sila sedan ner den över chokladen.

5) Rör om i chokladen till den har smält och blivit en slät smet, låt den svalna och sedan kallna i kylskåpet

6) När den är ordentligt kall så forma små kulor av tryffeln med ett kuljärn eller med två teskedar.

7) smält sedab resten av chokladen i microugn eller i vattenbad

8) Doppa varje kula i den smälta chokladen och sprid lite av de hackade mandelflanen ovanpå tryffeln.

9) förvara i kylskåp

Belgisk chokladtryffel

Ca 40 st

2 dl vispgrädde

50 gr smör

300 gr mörk choklad

0,5 dl florsocker

Ev smaksättning: calvados, baileys, Kaffelikör eller whiskey

Dekoration:

kakaopulver
50 g mörk choklad

1) värm försiktigt upp vispgrädde och smör till kokpunkt

2) dela chokladen i små bitar och tillsätt denna

3) Blanda övriga ingredienser

4) Sätt smeten att svalna i kylskåp i ett par timmar. Täck med plastfolie

5) Forma till runda kulor

6) Välj att rulla kulorna direkt i kakao eller att smälta mörk choklad och rulla kulorna i. Sikat gärna över lite kakao som dekoration även om du rullat i mörk choklad.


Tänk på att tryffel är godast vid en temperatur på ca 15 grader. Ta därför ut tryfflarna i god tid innanservering.

Kokoschoklad a la bounty

50 g smör eller margarin
1/2 dl vit baksirap
1/2 dl florsocker
2 dl vipgrädde
1 påse kokosflingor

+ 200 g ljus choklad, gärna marabou


1) blanda allt uto  kokos i en kastrull

2) koka till smeten har tjocknat, ca 5 minuter

3) Häll i kokos

4) Häll upp smeten på bakplåtspapper

5) Ställ in i kylen någon timme

6) Dela i bitar med vass kniv

7) smält chokladen i vattenbad

8) doppa bitarna i choklad och låt dem stelna på bakplåtspapper

ELLER

Bred den smälta chokladen över plåten

9) när bitarna svalnat, lägg i tillsluten burk i kylen

21 dec. 2008

kex till hunden


1 dl ärtor
1 dl rivna morötter
1 dl majskorn
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl vete- eller rågkross
2 dl hönsbuljong
2 msk olja. 

Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl. Gör små platta kex (som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme. Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.