30 nov. 2008

Hällbröd



Håller hur länge som helst. Mycket goda till ostbrickan, eller bara med lite smör på.


1.5 dygn

10 kakor

Dag 1:
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vatten
10 g jäst
3 dl grovt rågmjöl



Dag 2
1/2 dl mjölk
1/2 dl vatten
10 g jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
ca 7 dl vetemjöl
ca 1 dl kornmjöl eller fint rågmjöl till utbakningen



Dag 1:
Låt mjölk och vatten bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. GHäll degvätskan över jästen och rör om. Rör ner mjölet och låt stå under bakduk i rumsteperatur ca 8 timmar.

Dag 2:
Låt mjölk och vatten bli fingervarmt och rör ut jästen i det. Rör ner i degen från dag 1. Blanda ner socker, salt och bikarbonat och det mesta av mjölet. Arbeta degen krafrigt, tillsätt eventuellt mer mjöl och knåda degen smidig. Dela den i 10 lika stora delar.

Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut varje del till en tunn, rund kaka, ca 23-25 cm i diameter. (kavla med kruskavel) och ta ut ett hål nära kanten.


Ställ in plåten i ugnen så att den blir riktigt het. Ta ut plåten och lägg på en brödkaka. Nagga brödet och grädda mitt i ugnen 4 min. Ta ut, vänd kakan och grädda ytterligare en minut. Brödet blir godast om det är välgräddat.

Låt bröden torka innan de läggs in i papper eller en stor burk.

21 nov. 2008

Fyllda saffransbullar


150 g smör

5 dl mjölk

2 pkt (1g) Santa Maria Saffran

1 pkt (12g) torrjäst

1/2 burk (125 g) kesella

1 1/2 dl vit sirap

1 st ägg

1/2 tsk salt

19-20 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör

6 msk strösocker

1 1/2 tsk Santa Maria Kanel malen

2 tsk Santa Maria Kardemumma malen

8 st sötmandlar, finhackade

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 45 grader C. Blanda jästen med mjölet, men spara lite till utbakningen. Tillsätt kesella, sirap, ägg, saffran, salt och mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 40 min. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen. Baka ut degen till ca 35 bullar. Gör en grop i varje bulle med mjölat pekfinger och lägg i en klick av fyllningen. Låt jäsa ca 25 min. Pensla bullarna med ägg och grädda i 225 grader C i mitten av ugnen 8-9 min.

18 nov. 2008

Spritsade småkakor

Blandkakor
400g smör eller margarin
600g vetemjöl (12 dl)
180g florsocker (3dl)
1 ägg
Arbeta samman ingredienserna väl, dela degen i tre delar.
Alt 1
Tryck ut hjärtan, munstycke 8. pensla med ägg, doppa kakorna i kanel o socker.



Alt 2
Halva degen smaksätts med 2 tsk vanlijsocker, andra delen med 1 msk kakao.
Gör en rulle av chokladdegen. Rulla chokladdegen i den vitadegen. Använd munstycke 1.

Tryck ut kakorna direkt på kall plåt. degen får ej vara för varm, rumstempererad är ok.
225 grader ca 8 min
Sawa deluxe 2000 sprits använd:


14 nov. 2008

12 nov. 2008

Kanelsnurror eller gifflar




Ingredienser
Portioner: 18-24 stycken
1/2 pkt jäst à 50 G
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
ca 6 dl vetemjöl, 360 g

Fyllning100 g margarin eller smör
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel



(Kanelfyllning: Blanda ca 50 gram smör eller margarin med 1 dl socker och 2 tsk kanel. Rör om tills det blivit en jämn och fin smet.
Vaniljfyllning: gör likadant som med kanelfyllningen fast byt ut kanelen mot vanlijsocker istället.
Mandelmassefyllning: dela bara mandelmassan i lagom stora klickar.)


Gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37°C. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter.

2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

3. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den, eventuellt med resterande mjöl.

4. Snurror: Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllning och rulla ihop degen. Skär varje rulle i smala remsor. skär ev ett snitt nästan hela vägen, som ett par byxor. snurra och fäst. Lägg dem på bakplåtspapper eller i pappersformar.

5. Gifflar: Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 24 cm i diameter. Skär eller sporra ut varje del till 6 eller 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop dem från den breda sidan. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 250°C.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

9. Grädda dem mitt i ugnen 6 - 8 minuter.

10. Låt dem kallna på galler under bakduk.

11 nov. 2008

Mandelbiscotti


200 g sötmandel
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 citron, det rivna skalet
6 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver



Sätt ugnen på 175 grader.

Skålla och skala mandeln.

Rosta den på en plåt med bakplåtspapper i ugnen ca 5 min.

Låt svalna.Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.

Rör ner det rivna citronskalet och den rostade mandeln.

Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta över mandelsmeten.

Arbeta ihop till en deg. Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord. Dela den i 3 delar.

Rulla ut till 3 längder, lika långa som plåten.

Baka på bakplåtspapperklädd plåt mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills ytan är ljusbrun. Skär genast längderna med en vass kniv i 1 cm breda bitar. låt svalna.


rosta lite i ugn, bägge sidor


pensla smält choklad över halva


Förvara mandelbiscottin i burk med tättslutande lock.

10 nov. 2008

Godaste bönsoppan

Bästa soppan i höstmörkret. massor av chili gör att du håller värmen.

Soppan:
400-450 g torkade kidneybönor
1-2 vitlökslyftor
15-20 st små torkade chilifrukter
häll vatten upp till handtaget i en stor pastakastrull typ ikeas
koka allt i 1,5 - 2 timmar

Ris:
värm lite olivolja i stekpanna
ös i det torra riset
stek riset under ständig omrörning tills det är gyllenbrunt, luktar lite popcorn
Häll på vatten (2-3 dl), lår koka in

Per skål:
1/2 pressad citron
1/4-1/2 hackad rödlök
1/3 paket fetaost
3/4 dl ris

Servera:

Lägg riset över skålingredienserna
Skopa upp 2 skopor bönsoppa ovanpå
Rör om och njut


Tack Anna!

3 nov. 2008

Svampbiffar

Jättegoda biffar, mandeln gör att det blir en lite crunchy känsla över dem. serverade med ungsrostade rotsaker, men jag misstänker att en rejäl sallad eller potatismos kan vara smarrigt till. jag hade även en kall cremefraiche sås till.

ca 5 portioner

½ kg blandad färsk svamp t ex champinjoner, kantareller, ostronskivling
2 dl sojagranulat (sojafärs) eller quornfärs
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 dl finhackad bladpersilja
1 msk torkad eller färsk timjan
Salt och svartpeppar
2 msk japansk soja
1 dl ströbröd
Ev sojamjöl till bindning
1 dl rostad hackad mandel

Förväll svampen i några matskedar vatten och låt all vätska koka in i svampen, stek den sedan lätt i olivolja, ställ av från plattan och låt svalna.

Blötlägg sojagranulatet i saltat vatten och fräs den sedan med lök, vitlöken och sojan. Om du använder quornfärs behöver du ej blötlägga.

Mixa den förvällda svampen grovt i matberedare och blanda den sedan med soja granulatet, hackade mandeln, ströbröd och örter, smaka av med salt och peppar.

Beroende på hur mycket vätska svampen innehåller kan det vara nödvändigt att tillsätta sojamjöl som bindningsmedel. Gör därför ett stekprov och se om du är nöjd med resultatet. Stek biffarna på medelhög värme i olivolja tills de får en fin stekyta på varje sida.

Vill man undvika sojaprotein går det bra att ersätta detta med små gröna linser, koncentrerad grönsaksbuljong istället för japansk soja och potatismjöl som bindningsmedel.