25 okt. 2008

mördegskakor

Finska Pinnar/ Uppåkra kakor/ Bärkakor



Finska pinnar



Portioner: ca 50 st


Ingredienser:
200 g smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker

Till finska pinnar:

1 ägghackad sötmandelpärlsocker

Gör så här:Arbeta snabbt ihop smör, socker, vetemjöl och vaniljsocker till en smidig deg. Rulla ut degen till fingertjocka längder och lägg dem tätt brevid varandra. Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö över en blandning av mandel och pärlsocker.Skär längderna i ca 5 cm långa bitar. Lägg kakorna på en ugnsplåt med bakpapper och grädda i ugnen vid 175° i ca 12 minuter


Till uppåkra kakor/bärkakor
deg enl ovan + sylt/bär/nötter/pärlsocker/penslat ägg
kortare gräddningstid

16 okt. 2008

Bondkakor


Obs - degen ska ligga i kylskåp gärna minst 2 timmar


Ingredienser
250 g smör

185 g strösocker

30 g mörk sirap

400 g vetemjöl

3 g bakpulver

60 g mandel - rostad och grovhackad


1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Låt smöret bli rumsvarmt.
3. Blanda smör, socker, sirap, mjöl och bakpulver med en elvisp till en fluffig smet.
4. Tillsätt mandeln och blanda. Rulla ut i längder, cirka 4 centimeter i diameter.
5. Ställ i kylen ett tag för att stelna. Skär sedan i cirka 0.5 centimeter tjocka skivor.
6. Lägg på plåt och grädda i 180 grader tills de får fin färg och är knapriga, cirka 6-7 minuter.
7. Lägg på plåt och grädda i 180 grader tills de får fin färg och är knapriga, cirka 6-7 minuter.

9 okt. 2008

Kokos och apelsinpannkakor

Antal personer: 2-4
Ingredienser

1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
2 apelsiner, det rivna skalet
2 ägg
3 dl kokosmjölk
margarin


lönnsirap/frukt



Vispa samman en slät smet av mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, ägg och kokosmjölk. Hetta upp en klick margarin i en stekpanna och grädda tunna, gyllenbruna pannkakor. servera tillsammans med lönnsirap/frukt/glass

Dumplings


Deg

5dl mjöl

ca 1,5 dl vatten


Fyllning:

Alla möjliga olika grönsaker kan användas, finhackade.

ex kål, svamp, vårlök, bambu, ingefära, zuccini, lök, morot

Eventuellt malet kött (jag använder kycklingfärs)

Mörk soja och sesamolja


Ångkok dem, stek dem eller koka dem.

Ångkokt är godast



Sås
3 delar soya
2 delar rödvinsvinäger
1 del sesamolja

eventuellt chili garlic paste, socker, ingefära, vårlök

eller kinesisk vinäger + springroll sås


Att frysa dem - lägg dem på plåt med bakplåtspapper. när de e frysta kan du lägga ner dem i påsar.


Mjölkchokladtårta

8-10 bitar

Botten:
400g mandelmassa
1 ägg
3 äggvitor
4 msk kakao

Fyllning:
5 dl vispgrädde
300g mjölkchoklad
3 äggulor

Garnering:
Hallon
hyvlad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan, vispa äggvitorna lätt.
Rör ihop vitor mandelmassa 1 ägg och kakao.
Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.
Grädda mitt i ugnen ca. 20 min - Låt svalna!

Vispa grädden. Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad.
Ta chokladen från värmen och rör ner en äggula i taget.
Blanda i grädden. Häll smeten över bottnen i formen.
Täck över och frys minst 4 timmar.
Ta fram ca. 30 min före servering och garnera.

5 okt. 2008

Crêpes Martinique

Man ska var två när man lagar denna rätten eftersom den är så romantiskt god. =)

Det här behövs för ca 4 port:
Smet:
2 ägg 1 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
1 msk olja
1 msk socker
1/2 krm salt

Fyllning:
2 medelstora mogna bananer

Vaniljkräm:
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 äggula
1 1/2 msk socker
1/2 msk potatismjöl
1/2 vaniljstång

Gratinering:
florsocker

Ugn: 275°

Flambering:
4-5 cl brun rom eller mer

Gör så här:
1. Vispa ihop crêpessmeten av alla ingredienserna. Grädda 8 tunna crêpes, ca 15 cm i diameter. Låt dem svalna.
2. Vispa ihop grädde, ägg, äggula, socker och potatismjöl i en kastrull. Dela och skrapa ur vaniljstången ner i blandningen. Sjud upp krämen under vispning tills den tjocknar. Ta genast den från värmen och vispa i den då och då tills den har kallnat.
3. Fördela vaniljkrämen på pannkakorna. Skala och dela bananerna i 8 delar. Lägg en bit på varje pannkaka.
4. Rulla ihop och lägg pannkakorna på ett smort ugnssäkert fat. Strö över florsocker och sätt fatet högt i ugnen så att sockret karamelliseras och får vacker färg.
5. Ta ut fatet, häll över romen och tänd på - flambera - vid bordet.

Tack till mästerkocken Kent

Skipperbröd

Mitt absoluta favoritbröd. Ingen jäsning, bara en lång stund i ugnen.

Recept:
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross'
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter filmjölk
0,5 dl sirap
Blanda alla torra ingredienser.Rör ner fil och sirapfördela i två smörade o bröade avlånga formar

Grädda 100 minuter i 175 grader

Lingonbröd

Detta brödet är så gott. Grovt, fast med en viss sötma pga lingonen.

Recept:

1/2 Liter filmjölk
4msk Lingonsylt (gärna mer)
0,25 dl sirap
1 tsk salt

Blanda i en bunke

3,5 dl Grahamsmjöl
3,5 dl Rågsikt
3,5 dl vetemjöl
0,5 msk Bikarbonat
0,5 msk Bakpulver

Vänd ner de torra ingredienserna i degvätskan. (blanda! rör inte för länge)Fördela i smörade bröade avlånga formar

Baka i 200 grader 50-65 minuter

Vietnamesisk kålsallad

Denna sallad serverade jag tillsammans med kinesiska dumplings. En mycket fräsch sallad. Jag tog dock bort jordnötterna och ersatte sockret med flytande honung.

Sallad:
1liter strimlad nykål 1 finstrimlad morot
1 dl salta jordnötter
färsk coriander
limefrukt

Dressing :
3 msk ättika
4 msk vatten
2msk socker
1 msk fisksås
Tabascosås


Strimla kålen mycket fint med t.ex en osthyvel.
Riv moroten och finhacka nötterna och koriandern.
Blanda dressingen, sockret skall vara upplöst i ättiksvattnet.
Smaksätt med fisksås och några droppar Tabasco.
Häll dressingen över råkosten, blanda och lägg upp salladen I en skål.
Strö saltade nötter och coriander ovanpå.